Tips om uw kat te vervoeren

Tips om uw kat te vervoeren

Een bezoek aan de dierenartspraktijk is een stressvolle onderneming voor u en uw kat. Veel katten zijn niet gewend om in een reismandje vervoerd te worden. Op het moment dat u het reismandje in de kamer zet om uw kat erin te doen, is de kat al weg.

Hieronder volgt een stappenplan, hoe u uw kat kunt trainen om zonder (of in ieder geval met zo min mogelijk) stress het reismandje in te gaan:

– Begin ruim voor het bezoek aan de dierenarts met trainen.

– Maak gebruik van een vervoersmand waarvan de bovenkant eraf kan. Rieten mandjes zijn schattig om te zien, maar erg onpraktisch voor een onwillige kat.

– Zet ruim (dagen/weken) van tevoren de reismand in de kamer met het deksel eraf. Doe daar een lekker zacht dekentje en wat snoepjes/speeltjes in om de mand voor de kat aantrekkelijk te maken. De kat kan zo wennen aan het mandje en gaat het als een veilig hokje beschouwen.

– Als de kat aan het mandje gewend is (wat enige tijd kan duren) doordat hij/zij erin gaat liggen of slapen, zet dan geleidelijk aan de bovenkant erop. Laat het hokje open, zodat de kat naar zijn/haar eigen wil erin en eruit kan.

– Als de dag van de afspraak is aangebroken, zorg ervoor dat de kat al ruim van te voren in het mandje wordt opgesloten. Zo kan de kat in het hokje tot rust komen alvorens hij/zij de auto in moet.

– U kunt eventueel gebruik maken van een Feliway© spray. Dit is een natuurlijke spray, speciaal voor katten, dat u in het mandje kunt sprayen en wat een kalmerende werking op de kat heeft.

– Rijdt zo rustig mogelijk naar de dierenartspraktijk. Een ongecontroleerde rit met optrekken, slingeren en remmen wordt door de kat als zeer stressvol ervaren.

– Het is aan te raden om de kat, als het dier nog jong is, een paar keer voor een kort ritje in het mandje in de auto te vervoeren. Er gebeurt niets met de kat en de kat zal het later als minder bedreigend ervaren.

– Als u eenmaal in de wachtkamer van de dierenartspraktijk bent, zorgt u er dan voor dat het hokje met uw kat hoog staat (op uw schoot of op een wachtkamerstoel). Zo kunnen er geen honden voor het hokje komen snuffelen. U kunt dan ook oogcontact met uw kat houden en uw kat met de stem kalmeren.

– Mocht het druk in de wachtkamer zijn en uw kat ervaart toch veel stress, dan kunt u overwegen om de kat met het mandje in de auto te laten, totdat u aan de beurt bent.

– Bij de dierenarts in de behandelruimte zal, indien mogelijk, de dierenarts het deksel van het hokje nemen om zo de kat aan de omgeving te laten wennen alvorens tot onderzoek/behandeling over te gaan.

 

Terugkeer in de kattengroep na bezoek/opname in de dierenartspraktijk

Wanneer u een kattengroep thuis heeft, kunnen de achtergebleven katten soms agressief op hun huisgenootje, die van de dierenarts terugkomt, reageren. Ze herkennen hun huisgenootje niet meer doordat deze een andere geur gekregen heeft. U kunt dit verhelpen door het vervoersmandje met de kat, bij thuiskomst, een tijdje afgesloten in de huiskamer neer te zetten. De thuisblijvers kunnen dan de nieuwe geur van hun huisgenootje opnemen. Als u de kat weer in de groep wilt introduceren, wrijf dan eerst de kat in met een kleedje of handdoekje, waar zijn/haar eigen geur in zit. Laat de kattenmand nog een paar dagen na het bezoek aan de praktijk staan. Daarna kunt u het hokje goed uitwassen met Biotex, zodat de ‘dierenartspraktijkgeur’ eruit is. U kunt het hokje eventueel na sprayen met de natuurlijke kattengeurspray Feliway©.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap