Huisvesting en verzorging
Van een buitenhok dient de bovenzijde waterdicht te zijn, een luifel kan bescherming bieden tegen regen en felle zon. Voor een optimale huisvesting van het konijn binnenshuis zijn uitstekende kooien verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken. De kooi kan het beste op een rustige en tochtvrije plek worden neergezet, niet naast de verwarming of direct in de zon. Konijnen hebben beweging nodig en mogen dus niet in een te klein hok gehouden worden. Een buitenren voor extra lichaamsbeweging is prima.
Als bodembedekking kan stro of hooi worden gebruikt,liever geen zand, zaagsel of kranten. Konijnen zijn zindelijk en gebruiken vaak één hoek van het hok als mesthoek, waar een hoekbak met vulling geplaatst kan worden. Ze houden van spelen, zorg dus voor wat leuk materiaal in de kooi zoals takken, buizen, wc-rolletjes en/of kartonnen dozen.
De konijnenkooi dient minstens 1 maal per week verschoond te worden, de mesthoek wat vaker.
Controleer regelmatig de ontlasting van het dier, men hoort alleen maar harde keutels te vinden. Het konijn coprophageert, dat wil zeggen dat de ontlasting van ‘s nachts (kleine en zachte keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels) wordt opgegeten. Het dier heeft dit nodig voor de (her-)opname van belangrijke voedingsstoffen. De urine is vaak donker en roodbruin, die ten onrechte voor bloed of een blaasontsteking kan worden aangezien. De kleur wordt veroorzaakt door onder andere kleurstoffen uit de voeding. Ook kan de urine wat dik en melkachtig ogen, door de uitscheiding van calcium uit de voeding. Urine van konijnen is vaak iets troebel.