Diagnostiek

Diagnostische mogelijkheden

In de loop der jaren is De Klomp Dierenartsen uitgebreid tot een grote veelzijdige praktijk, met gelukkig ook veel diagnostische mogelijkheden. Dit betekent dat we u en uw huisdier nog beter van dienst kunnen zijn. Sommige bepalingen worden opgestuurd naar erkende laboratoria.

Voor vogels zijn er de volgende mogelijkheden, al dan niet aanvullend op een lichamelijk onderzoek:

  • Bloedonderzoek
  • Ontlastingsonderzoek
  • Huidonderzoek
  • Microscopisch onderzoek

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan worden uitgevoerd voor verschillende indicaties, zoals diagnostiek bij zieke vogels of als controle op ziektes bij een nieuwe aankoop.

Met het bloedanalyse-apparaat kunnen wij onder andere lever- en nieraandoeningen diagnosticeren. Tevens hebben we de mogelijkheid de rode en witte bloedcellen te beoordelen, bijvoorbeeld bij een vermoeden van bloedarmoede of ontstekingen.

Daarnaast is het mogelijk om voor een verscheidenheid aan aandoeningen en controle bloed op te sturen naar erkende laboratoria, bijvoorbeeld voor geslachtsbepaling.

Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek is bij vogels een van de belangrijkste diagnostische middelen. Het is makkelijk uit te voeren, vrij goedkoop en geeft veel informatie. Zo kunnen wij na een kleuring de ontlasting controleren op bacteriën. Of bijvoorbeeld concentreren voor controle op wormeieren en coccidiose.

Daarnaast is het mogelijk om ontlasting van duiven in te leveren voor een kweek op paratyfus (salmonella).

Röntgenfoto’s

Vanwege het formaat is het lastig om een vogel helemaal te kunnen onderzoeken. Röntgenfoto’s kunnen hierbij een groot verschil maken! Op röntgenfoto’s kunnen o.a. longaandoeningen worden gezien, maar ook bijvoorbeeld legnood, botbreuken en grote orgaanafwijkingen. Dit zal in veel gevallen onder een roesje of gasnarcose gebeuren.

Huid/verenonderzoek

Huid- en veeraandoeningen kunnen veroorzaakt worden door zichtbare parasieten, zoals luizen. Maar er zijn ook oorzaken die voor het blote oog niet zichtbaar zijn, zoals bacteriën en mijten. Door een afdruk of huidafkrabsels te maken van de veren/huid en dit (eventueel na speciale kleuring van de cellen) microscopisch te onderzoeken kunnen wij achterhalen wat er aan de hand is.

Ook is het mogelijk om met behulp van veren het geslacht te laten bepalen. Deze bepaling wordt door een erkend laboratorium gedaan. Voor een geslachtsbepaling kunt u niet gewoon veren uit de kooi gebruiken. Neem contact met ons op voor een uitleg of om de veren door ons af te laten nemen.

Keeluitstrijkje duif

Bij duiven (en in theorie alle vogels) kan ‘het geel’ (trichomoniasis) voorkomen en klachten geven. Bij klachten of ter controle kan een keeluitstrijkje gemaakt worden. De uitslag krijgt u vrijwel meteen.

Sectie

Hopelijk is het nooit nodig, maar in sommige gevallen kan sectie (postmortaal onderzoek – na overlijden) verstandig zijn. Zeker bij grote bestanden vogels of bij ernstige plotselinge ziekte, kan sectie een antwoord bieden. Mocht dit nodig zijn, neemt u dan contact met ons op, dan begeleiden wij u in dit proces.

Let op:

wij zijn niet gespecialiseerd in het behandelen van vogels. In sommige gevallen kan dit betekenen dat wij uw dier na beoordeling doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap