Vlooien Kat

Vlooien

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig, ook mens, konijn en fret kunnen er last van hebben.

De vlo
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen veel invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag. Aangezien de eieren ook in huis liggen kunnen onze dieren ook in de winter vlooien krijgen.

Voorkomen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien, slechts 1% van de vlooienpopulatie, vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen, de overige 99%, bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Het is niet altijd makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn ze vaak moeilijk te vinden. Soms zijn ze met behulp van een vlooienkam te vinden. U kunt ook uitkijken naar de aanwezigheid van “vlooienpoepjes”: kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden. Om het te onderscheiden van vuil kunt u de poepjes op een wit doekje nat te maken, de vlooienpoep kleurt dan bruinrood.

Symptomen
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden. Ten eerste veroorzaken ze behoorlijk veel overlast in de vorm van jeuk. De beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij/zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor uw huisdier gaat krabben en bijten.

Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden. Deze vlooienallergie kan soms lastig te behandelen zijn.

Tenslotte kunnen vlooien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet of oplikt kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten witte segmenten – zo groot als rijstekorrels – aan op de ontlasting, rond de anus en/of op de slaapplek van uw huisdier. Kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten. De lintwormen zijn goed te bestrijden met wormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt. Lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk.

Vlooienbestrijding
Voor de bestrijding van vlooien staan ons vele middelen ter beschikking. Hiervan zijn er maar enkele écht afdoende. Allereerst moet het dier zelf behandeld worden tegen vlooien, daarvoor zijn diverse soorten pipetjes (spot ons), sprays en tabletten op de markt. Daarnaast moet ook de omgeving behandeld worden, aangezien daar de overige 99% van de vlooienpopulatie zich bevindt. Het helpt om regelmatig te stofzuigen, dweilen en kleden te wassen, maar er zijn ook interieursprays verkrijgbaar die vlooien doden. Wij adviseren voor de bestrijding van vlooien een vlooienmiddel dat zo breed mogelijk werkt. Vlooien kun je het beste bestrijden door zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aan te pakken, consequent en het hele jaar door.

 

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap