Prostaatproblemen

Prostaatproblemen bij de hond
Prostaatproblemen komen bij de oudere reu regelmatig voor. Bij niet-gecastreerde reuen is de meest voorkomende aandoening een goedaardige zwelling van de prostaat, die relatief gemakkelijk te behandelen is.

De prostaat
De prostaat is een klier die om de urinebuis van het mannelijk dier zit, achter de blaas, en maakt onderdeel uit van het mannelijk voortplantingssysteem. De functie van de prostaat ligt voornamelijk in de vruchtbaarheid. De vorming van prostaatvocht en de zaadproductie worden gereguleerd door hormonen, waarbij testosteron de belangrijkste is. Bij een zaadlozing worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht, wat de zaadcellen in leven houdt. Bij de zaadlozing trekt de prostaat samen en wordt het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) door de plasbuis naar buiten geperst. De blaashals wordt ook samengetrokken waardoor het sperma niet in de blaas kan stromen.

Symptomen
Een vergrote prostaat kan klachten veroorzaken. Afwijkingen kenmerken zich door een abnormale uitvloeiing uit de penis (helder of met bloed of pus). Het bloedverlies uit de penis is onafhankelijk van plassen, maar ook bloed in de urine kan gezien worden. Ook valt vaak op dat de hond moeilijker plast en/of poept, soms is de ontlasting afgeplat. Het dier kan buikpijn hebben, moeilijk of wijdbeens lopen, koorts krijgen en sloom zijn.

Complicaties van een vergrote prostaat kunnen ontstaan doordat de hond steeds hard moet persen om ontlasting te produceren (de vergrote prostaat neemt immers teveel plaats in de bekkenholte in en blokkeert zo de passage van de ontlasting). De spieren naast de anus kunnen hierdoor scheuren met als gevolg een hernia perinealis. Herstel van deze hernia kan alleen via een uitgebreide operatie.

Diagnose
Indien u één of meerdere van hierboven genoemde problemen bij uw reu bemerkt is het verstandig hem te laten onderzoeken door de dierenarts. De dierenarts kan de prostaat afvoelen door middel van een rectaal onderzoek. De prostaat kan vergroot en/of pijnlijk zijn bij aanraken. In twijfelgevallen kan een echo of röntgenfoto meer informatie geven.

 

Prostaataandoeningen en behandeling

Benigne prostaathyperplasie (BPH)
De meest voorkomende aandoening bij niet-gecastreerde reuen is een prostaathypertrofie of benigne prostaathyperplasie (goedaardige prostaatvergroting). BPH is een onderschat probleem: meer dan 80% van de intacte reuen ouder dan 5 jaar heeft een vorm van goedaardige prostaatvergroting. BPH kan de ontwikkeling van secundaire problemen bevorderen, zoals prostatitis. De aandoening is weliswaar goedaardig, maar kan wel voor lichamelijke klachten zorgen.

Op de lange duur is castratie de beste behandeling, in de meeste gevallen komen de klachten daarna nooit meer terug. Een chemische castratie is ook mogelijk maar vaak komen de problemen na het uitwerken hiervan weer terug.

Sinds enige tijd is er een zeer effectief middel op de markt: Ypozane®. Het werkingsmechanisme hiervan is specifiek gericht op de prostaat en leidt tot een snelle en duidelijke vermindering van de grootte van de prostaat en van de ermee gepaard gaande symptomen. Het is gemakkelijk toe te dienen, veilig en niet-invasief met behoud van de reproductieve functie. De werkingsduur is ongeveer 5-6 maanden, bij recidief is herhaling van de behandeling mogelijk.

Prostatitis
Minder vaak komt een prostaatontsteking (prostatitis) voor. Deze kan acuut of chronisch zijn. Vaak wordt het dier hier ziek van. Er kunnen ook abcessen in de prostaat ontstaan. De behandeling bestaat uit antibiotica en ontstekingsremmers, in chronische gevallen vaak langdurig. Castratie heeft ook bij deze aandoening een positief effect.

Prostaatcysten
Cysten zijn met vocht gevulde holten en worden af en toe gezien bij reuen. Meestal zijn deze cysten goedaardig. Soms worden deze holten afgetapt, soms operatief verwijderd.

Prostaattumoren
Prostaatkanker komt eveneens weinig voor en wordt dan vooral gezien bij oude gecastreerde reuen. Prostaattumoren zijn meestal kwaadaardig en kunnen snel uitzaaien. De prognose is helaas erg slecht.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap