Bommel de kat kwam in december 2023 voor het eerst bij ons vanwege een verhoogde eetlust en de klacht dat hij veel meer dronk en plaste dan zijn baasje eerder van hem gewend was. In de spreekkamer viel het ons op dat hij, ondanks zijn eetbuien, flink was afgevallen. Genoeg reden om een bloedonderzoek uit te voeren. Het bloedonderzoek wees uit dat Bommel duidelijk verhoogde schildklierwaarden had. Hiermee konden we de diagnose hyperthyreoïdie stellen.
Wanneer we zeggen dat een dier hyperthyreoïdie heeft, bedoelen we daarmee dat de schildklier overactief is. Het is de meest voorkomende hormonale afwijking bij de oudere kat. De schildklier is een klein orgaan dat zich in het halsgebied bevindt, net onder het strottenhoofd. De schildklier gebruikt jodium voor de productie van hormonen die de stofwisseling in het lichaam aansturen. Een overactieve schildklier verhoogt de stofwisseling en daarmee de werking van vele organen.
In de meeste gevallen wordt hyperthyreoïdie veroorzaakt door een goedaardige tumor in de schildklier zelf, die te veel hormonen produceert.
Gelukkig is het probleem in de meeste gevallen goed te behandelen wanneer de diagnose op tijd wordt gesteld.
Medicatie
Antithyroïdmedicatie (Felimazole®) kan hyperthyreoïdie behandelen maar niet genezen. De groei van de schildklier wordt niet geremd, maar de hoeveelheid hormonen wel. Er moet levenslang medicijnen ingegeven worden. De medicatie is zeer effectief, maar kan op de lange termijn bijwerkingen hebben: leveraandoeningen, beenmergdepressie, braken, diarree, allergische reacties en gebrek aan eetlust. Regelmatige controle inclusief bloedonderzoek zijn nodig om de effectiviteit en bijwerkingen te controleren.
Sinds enige tijd is er een voeding op de markt, Hill’s Prescription Diet Y/D®, dat een volledig alternatief voor medicatie van katten met schildklierproblemen is. Het bevat een zeer beperkte hoeveelheid jodium. Door het beperken van de opname van jodium vermindert de hoeveelheid geproduceerde schildklierhormonen. Net als de medicatie zal de voeding levenslang gegeven moeten worden, omdat ook hier de ziekte niet genezen wordt, maar alleen de hoeveelheid hormonen beperkt.
95% van de katten geneest na 1 enkele behandeling met radioactief jodium. Met een scan wordt het hyperactieve schildklierweefsel in beeld gebracht, waarna met de juiste hoeveelheid radioactief jodium dit weefsel selectief bestraald wordt. Alle abnormale schildkliercellen worden kapot gemaakt, waar deze zich ook in het lichaam bevinden. Het tast niet de bijschildklieren aan en laat de normale schildkliercellen met rust. Deze behandelmethode geneest de kat, wat dagelijkse tabletgift, operatie etc. overbodig maakt. Wel moet de kat verplicht opgenomen worden in een specialistische kliniek gedurende 10-14 dagen (in verband met straling).
Terug naar Bommel. Zijn baasje heeft alle opties goed overwogen, en we zijn begonnen met schildkliertabletten (Felimazole) opstarten. In de praktijk zien we vaak dat dit de meest aantrekkelijke optie is voor diereigenaren, omdat het relatief eenvoudig toe te dienen is. De meeste katten krijgen hier binnen twee tot drie weken hun normale schildklierfunctie mee terug.
Na een maand kwam Bommel weer op controle. Het bleek dat hij ontzettend veel was aangekomen en depressief over kwam. We hebben het bloedonderzoek herhaald en hieruit kwam naar voren dat zijn schildklierwaarden te laag waren. Dit komt niet vaak voor! Bommel bleek té goed te reageren op zijn schildkliermedicatie, waardoor hij juist een te traag werkende schildklier had gekregen (hypothyreoidie).
Één van de voordelen van schildkliertabletten is dat we gemakkelijk de dosering aan kunnen passen naar de behoefte van de patiënt. We hebben de dosering van Bommel verlaagd om te kijken of hij hier beter op zou reageren. Een maand later bleek dat hij zijn schildklierwaarde met de lage dosering weer te hoog was. We zijn overgestapt op een schildkliermedicatie drankje om de dosering nog nauwkeuriger in te stellen. Uiteindelijk, na ruim 7 maanden, hebben we de juiste schildklierwaarde bereikt voor Bommel. Hij zit weer lekker in zijn vel, blijft goed op gewicht en is weer aan het genieten van zijn tuin. Het komt zelden voor dat we zo lang moeten zoeken naar de juiste dosering, maar de aanhouder wint!