Juli 2023: Een dubbele prikkende boosdoener

De afgelopen maand was er één probleem dat wel erg vaak terug kwam onder onze patiënten. Er kwamen heel wat dieren binnen die plots last hadden van jeuk of pijn op een specifieke plek. Heel wat hondenoren, -tenen en -ogen werden door onze dierenartsen afgespeurd naar die ene pijnlijke, vervelende en stekende prikkel.
Heeft u al een idee..?
Juist, de grasaar!

Een dubbele prikkende boosdoener

 

Ook de baasjes van Engelse Cocker Spaniël Tommy viel het op dat Tommy plots wel erg last had van zijn oor. Hij hield zijn kop schuin, schudde veel en sloeg met zijn poten naar zijn oor. Waar Tommy normaal een lieve en vrolijke hond was liet hij nu zijn baasjes niet aan zijn kop zitten. Hij gedroeg zich heel anders: hij piepte en gromde en zijn riem omdoen bleek ineens een uitdaging! Dit was niks voor Tommy dus zijn baasjes belden ongerust op en kwamen langs op het spreekuur.

De baasjes van Tommy gaven aan dat ze dachten dat er iets in het rechter oor van Tommy zat, hij liet ze immers niet aan die kant van zijn kop komen en hij liep met zijn kop schuin naar rechts. Eenmaal op de tafel in de spreekkamer controleerde de dierenarts met een otoscoop beide oren. Ondanks dat Tommy duidelijk pijn had aan zijn rechter oor liet hij dit met wat geruststellende woorden van zijn baasjes en de dierenarts uiteindelijk braaf toe. De baasjes van Tommy bleken gelijk te hebben want diep in het rechter oor van Tommy bleek een grasaar te zitten! Dat Tommy even niet zichzelf was, was dus helemaal niet zo gek, dit deed hem pijn. Maar nu de volgende vraag: hoe gingen we die grasaar uit het oor van Tommy krijgen..?

Grasaren zijn zaden van een grassoort. Ze hebben scherpe weerhaakjes die ervoor zorgen dat ze maar 1 kant op gaan en niet meer terug kunnen. Als ze eenmaal in de vacht van uw dier zitten kruipen ze gemakkelijk verder in een oor, oog of tussen de tenen. Ook onder de huid kunnen ze zo een aardig stuk verder kruipen. Grasaren kunnen tot enkele centimeters groot zijn. U kunt zich voorstellen dat dit ontzettend pijn doet! Grasaren verwijderen we met een klein tangetje. Omdat het pijn doet en het dier even goed stil moet liggen doen we dit meestal onder een lichte narcose.

Voordat we een dier onder narcose brengen controleren we standaard een paar dingen. Allereerst is het belangrijk dat een dier niet heeft gegeten en dus lang genoeg nuchter is. Tommy was voor de zekerheid al nuchter gehouden sinds de avond van tevoren, perfect! Zo is er minder risico op verslikken tijdens de narcose. Daarnaast controleren we door een lichamelijk onderzoek of het dier verder gezond is en zonder problemen de narcose in kan. Zo bekijken, voelen en beluisteren we de ademhaling en de pols van het dier, controleren we de lichaamstemperatuur, de elasticiteit van de huid, de kleur en vochtigheid van de slijmvliezen en de lymfeknopen. Tommy is nog maar 11 maanden oud en dus kerngezond. Bij het openen van de bek om naar de slijmvliezen van de bek te kijken viel het oog van de dierenarts echter op een vervelende verrassing… In de bek van Tommy, ook aan de rechterkant, was er nog een grasaar zichtbaar!

Toen Tommy wakker werd en was verlost van beide grasaren voelde hij zich direct een stuk beter! Hij besloot daarom om assistentes Noor en Susanne een handje (pootje) te helpen aan de balie. Hij hield braaf de wacht totdat zijn baasjes hem weer op kwamen halen. Hij kreeg nog een paar pijnstillende en ontstekingsremmende tabletjes mee naar huis en was gelukkig zo weer de oude!

Let op! Het seizoen van de grasaren is nog niet voorbij. Controleer na het wandelen de vacht van uw huisdier dus goed op eventuele grasaren. Twijfelt u of uw huisdier al last heeft van een grasaar? Maak dan een afspraak zodat we uw huisdier kunnen onderzoeken.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap