Augustus 2023: De verdwenen tip van Tip’s hoektand

De verdwenen tip van Tip’s hoektand

 

Ondanks haar leeftijd van ruim 12 jaar is Tip de Friese Stabij nog altijd een actieve, vrolijke hond die veel geniet van het wandelen en rennen op de hei. Haar bezoekjes aan onze praktijk beperken zich dan ook meestal tot de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties.
Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole voeren we een algemeen gezondheidsonderzoek uit, waarbij we in sommige gevallen afwijkingen tegenkomen die thuis niet altijd even makkelijk te ontdekken zijn.

Zo ook bij Tip. Tijdens de lichamelijke controle bleek dat haar bovenste hoektand was afgebroken. Dit is een hele grote en stevige tand, die bij de volwassen hond niet gemakkelijk breekt. De rest van haar gebit liet zien dat ze eigenlijk hele gezonde tanden had voor haar leeftijd, waardoor een tandziekte gelukkig ook minder waarschijnlijk was. We vermoedden dat Tip op iets hards (zoals een steen) had gebeten.

Een afgebroken tand of kies is altijd een reden om contact op te nemen met de dierenarts. Of deze ook daadwerkelijk behandeld moet worden hangt af van de ernst van de breuk. Tanden en kiezen bestaan uit verschillende lagen. Een kleine beschadiging van de buitenste glazuurlaag kan weinig kwaad, maar wanneer het wortelkanaal (de pulpa) open komt te liggen ontstaat er wel een probleem. Naast dat een dergelijke breuk veel pijn kan doen, bestaat er nu een open verbinding tussen de bacteriën in de mondholte en het meest kwetsbare gedeelte van de tand. Het wortelkanaal zal hierdoor gaan ontsteken en deze ontsteking kan zelfs oplopen tot in het kaakbot.

De hoektand van Tip was vrijwel tot op het tandvlees afgebroken, er was hierdoor geen twijfel mogelijk dat het wortelkanaal open was komen te liggen. Ook zagen we roodheid bij het tandvlees, wat een aanwijzing is voor ontsteking van de diepere delen van de tand. Een dergelijke breuk moet veel pijn doen, maar Tip liet hier helemaal niets van merken!

Om Tip van de pijn te verlossen, en vooral om grotere ontstekingen te voorkomen, moest haar hoektand getrokken worden. Op onze locatie in Ede hebben we de mogelijkheid om dit onder begeleiding van röntgenfoto’s uit te voeren. Het maken van deze foto’s is belangrijk om de tandwortel en de omliggende kaak in beeld te brengen, zodat er op een veilige manier getrokken kan worden.

Het verwijderen van een hoektand is een ingreep waarbij wij een chirurgische techniek gebruiken. Dit houdt in dat we het tandvlees opzij klappen en met een tandheelkundige boor het kaakbeen rondom de tand weghalen, zodat de gehele wortel van de tand makkelijker verwijderd kan worden. Daarna hechten we het tandvlees weer netjes dicht. Omdat dit geen eenvoudige of snelle ingreep is, en een hond hier heel stil voor moet liggen, wordt dit altijd uitgevoerd onder algehele narcose.

De operatie van Tip verliep zonder problemen, en dezelfde avond begon ze alweer praatjes te krijgen. Ze is inmiddels alweer op controle geweest, en haar tandvlees ziet er weer netjes en gezond uit!

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap