Blaasproblemen bij konijnen

Urinewegproblemen zijn relatief veelvoorkomend bij konijnen. Waardoor deze problemen ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar dit heeft waarschijnlijk te maken met een combinatie van voeding, anatomie (lichaamsbouw), overgewicht en (zeer zelden) infecties. Daarnaast kunnen achterliggende problemen zoals rugpijn en infecties met E. cuniculi een rol spelen door een afwijkende blaaslediging.

Afwijkend calcium-metabolisme

Konijnen hebben een andere calciumhuishouding (metabolisme) in het lichaam dan andere dieren. Bij alle andere dieren wordt calcium opgenomen uit de voeding naar behoefte. Bij konijnen wordt dit niet zo geregeld, waardoor ze (ongeacht de hoeveelheid/concentratie in de voeding) altijd calcium opnemen. Is dit calcium in het lichaam niet nodig, dan wordt het weer uitgeplast. Grote hoeveelheden calcium, samen met andere mineralen, kunnen echter sludge, gruis en stenen vormen. Deze geven aanleiding tot blaasontsteking, irritatie, pijn en soms zelfs incontinentie of juist verstopping van de urinewegen.

Daarnaast kan een konijn, net als andere diersoorten, een blaasontsteking oplopen zonder achterliggende oorzaak.

Symptomen

Tekenen om op te letten of uw konijn problemen heeft:

– Gedragsveranderingen (depressie, tandenknarsen)

– Afwijkende houding (bolle rug)

– Verminderde of geen eetlust

– Problemen met urine: pijnlijk of moeilijk plassen, bloed bij de urine

– Veel drinken

– Natte vacht tussen achterpoten

– Uitingen van pijn (piepen, kreunen)

Neem contact op met uw dierenarts, indien u een of meerdere van bovenstaande symptomen ziet bij uw konijn. Neem indien mogelijk een beetje urine mee.

Diagnose

De diagnose blaasontsteking, eventueel met blaasstenen of gruis, kan op de volgende manieren worden gesteld:

– Algemeen lichamelijk onderzoek

– Afwijkende urine en afwijkend plassen

– Urineonderzoek

– Röntgenfoto van de blaas of een echo van de blaas

Therapie

Het belangrijkste van de therapie is het verwijderen van eventuele blaasstenen en/of sludge, omdat deze niet altijd zelf uitgeplast kunnen worden en de blaasirritatie in stand houden. Dit gebeurt onder narcose en soms door middel van een operatie. Daarnaast is pijnstilling van belang en evaluatie van het huidige voer. Omdat voeding een grote invloed heeft op de calcium-inname, kan het nieuwe problemen voorkomen, indien ze aangepast wordt. Soms worden ook antibiotica voorgeschreven.

Om verdere problemen te voorkomen kunt u de volgende dingen doen:

– De voeding aanpassen

– Zorgen dat het konijn genoeg drinkt (bijvoorbeeld door groente nat te maken)

– Zorgen dat het konijn op goed gewicht is

Voedingsadvies

Een aantal groenten en hooisoorten zijn rijker in calcium dan anderen. Zo kunt u het beste hooi op grasbasis geven (weidehooi of timothyhooi) en verse (calciumarme) groenten. Als krachtvoer zijn pellets op basis van timothy-hooi het beste (alfalfa is calciumrijk). Geef geen extra vitaminen of knaagstenen! Er zijn ook pellets verkrijgbaar speciaal voor konijnen met blaasproblemen.

Voorbeelden van calciumarme groenten zijn:

– Wortel(loof)

– (knol)Selderij

– Komkommer (met schil)

– Pastinaak

– Cichorei

– Broccoli

– Spruiten

– Koolraap

Vermijd donkergroene bladgroente zoals spinazie en boerenkool, deze zijn rijk aan calcium (ze zijn overigens heel gezond voor konijnen zonder blaasproblemen!).

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2025 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap