Gebit algemeen

Het gebit

Honden en katten hebben snijtanden, hoektanden en kiezen, die allemaal ‘elementen’ genoemd worden. Elk element bestaat uit een kroon, hals en één of meerdere wortels. Ze zijn opgebouwd uit tandbeen (dentine), wat bij de kroon omgeven is door een harde beschermende glazuurlaag. Middenin het element zit het wortelkanaal waardoor de zenuwen en bloedvaten lopen. Het gebit is een zogenaamd schaargebit: de tanden en kiezen van de bovenkaak vallen bij de meeste honden en katten net over die van de onderkaak heen.
Bij een normaal verlopende tandwisseling zal de volwassen tand de melktand verdrukken, daarbij wordt de wortel van de melktand volledig door het lichaam afgebroken en opgenomen. Het wisselen begint meestal vanaf 14 weken leeftijd, het blijvende gebit is helemaal doorgebroken op een leeftijd van 7 maanden.

Het ontstaan van tandsteen

Door voedselresten, speeksel en bacteriën ontstaat er tandplak op de gebitselementen. Mineralen uit het speeksel kunnen tandplak omzetten in kalk en zo ontstaat er tandsteen, de bruine aanslag die we op het gebit kunnen zien. Op tandsteen blijft tandplak nog gemakkelijker zitten. Tandplak en tandsteen veroorzaken ontsteking van het tandvlees en uiteindelijk zal het tandvlees terugtrekken waardoor de tandhals en wortel bloot komen te liggen. Het gebitselement kan dan ernstig beschadigd raken en verloren gaan. Soms kunnen bacteriën uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en via de bloedbaan elders klachten geven. Berucht hierbij zijn de tussenwervelschijf-, nier- en hartklepontstekingen.

Symptomen

  • Stank uit de bek
  • Tandsteen op tanden en kiezen
  • Ontstoken (rood) tandvlees
  • Niet of moeilijk eten
  • Veel speekselen, bloed uit de bek
  • Krabben en schuren aan de snuit
  • Dikte onder het oog (kieswortelontsteking)

Diagnose

Het is zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Het is namelijk niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen achter in de bek. Vaak zit hier het meeste tandsteen. U herkent dit als een bruine aanslag op het gebit. Ernstige gevallen verraden zich bijna altijd door een zeer slechte adem.

Preventie

De hierboven genoemde problemen zijn we liever voor, daarom is een goede gebitsverzorging belangrijk. Een dier doet dat voor een gedeelte zelf door te kauwen en doordat bij het hijgen de tong steeds langs de binnenkant van de kiezen gaat. In de natuur moeten roofdieren hun prooi losscheuren, waarbij de scheurkiezen goed worden gereinigd. Bij onze huisdieren is die mechanische reiniging niet altijd voldoende en moeten we de cyclus van het ontstaan van tandplak en tandsteen onderbreken. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen.

Regelmatige controle van de bek door de dierenarts (in ieder geval bij de jaarlijkse inenting). Hierbij kunnen vroegtijdig problemen opgespoord en aangepakt worden.

Voorkomen is beter dan genezen!

Tandenpoetsen

Speciale voeding

Gebitssanering

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap