Heeft uw hond last van terugkerende diarree? Dan is het mogelijk dat uw hond last heeft van Giardia. Giardia is een eencellige maagdarmparasiet die vaak voor komt bij honden, katten en mensen. Hoewel Giardia bij vooral jonge en verzwakte honden terugkerende en lastig te bestrijden diarree veroorzaakt, heeft een ‘gezonde’ hond er nauwelijks tot geen klachten van. Giardia is wel een zeer besmettelijke parasiet. De kans op het overdragen van de parasiet op andere dieren of mensen is erg groot. Daarnaast is er kans op herbesmetting.
Herkent u deze klachten of maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw hond of wilt u voorkomen dat uw hond u of andere dieren en mensen ziek maakt? Neem dan contact op met onze dierenkliniek.
Bel vestiging Veenendaal Bel vestiging Ede Bel vestiging Elst
Giardia: meer over deze parasiet
Giardia is de meest voorkomende maagdarmparasiet bij honden en vaak de oorzaak voor diarree. Giardia is een eencellige parasiet, die niet alleen voorkomt bij honden, maar ook bij andere dieren en zelfs bij mensen. Dat de ziekte van dier op mens wordt overgebracht noemen we ook wel een zoönose. Giardia is zeer besmettelijk en kan een risico vormen voor kleine kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem. Het is dan ook sterk aan te raden om een goede hygiëne te handhaven.
De parasiet Giardia (G. duodenalis) komt in 2 verschillende vormen voor:
1. Het parasietenstadium in de dunne darm wordt ook wel trofozoiet genoemd. Het is een zeer klein meercellig zweepdiertje (flagellaat), die alleen met een microscoop met grote vergroting te zien is. Vermeerdering hiervan vindt plaats door tweedeling en kan hiermee een explosieve omvang bereiken. Uit iedere trofozoiet ontstaat een cyste.
2. Deze cyste, ook wel oöcyste genoemd, is het infectieuze (besmettelijke) stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk.
Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water. Slechts enkele cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan, terwijl bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden worden. De incubatietijd, de tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5 tot 16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint ongeveer 7 dagen na opname en vindt gedurende 4 – 5 weken met tussenpozen plaats. Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich herbesmet. Dieren kunnen ook drager zijn van Giardia, waarbij ze cysten uitscheiden zonder ziekteverschijnselen.
Wat zijn de symptomen van Giardia bij de hond?
Honden krijgen niet altijd last van symptomen door Giardia. Bij een verminderde weerstand kan de parasiet echter symptomen en klachten met zich meebrengen. De meeste honden krijgen last van chronische, bleke, stinkende en slijmerige diarree waar soms ook bloed bij zit. Daarnaast kan uw hond krijgen van buikkrampen, gasvorming, braken of sloomheid en de eetlust verliezen.
Hoe stellen we de diagnose Giardia?
De diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, aangezien een geïnfecteerd dier niet continu cysten uitscheidt. De kans op het vinden van cysten wordt groter als er meerdere dagen (3) achtereen ontlastingsmonsters verzameld worden. Het vinden van cysten in de ontlasting bevestigt de diagnose. Tevens kan de diagnose worden gesteld door het aantonen van Giardia-antigenen met behulp van een zogenaamde ELISA-test of Snap-test. Voor een betrouwbaar testresultaat zullen we u dus altijd vragen van 3 opeenvolgende dagen wat ontlasting in te leveren voor onderzoek. De ontlasting beoordelen we op basis van geur, kleur en consistentie.
Hoe is mijn hond besmet?
Dieren of mensen dragen Giardia over door contact met ontlasting via de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water. De parasieten hechten zich vervolgens aan de dunne darm, waar ze zich ook vermenigvuldigen. Uiteindelijk scheidt uw hond de Giardia cysten uit via de ontlasting. Deze cysten zijn erg besmettelijk. Na contact met besmet voedsel, water of ontlasting verschijnen eventuele ziekteverschijnselen na 5 tot 16 dagen.
De behandeling tegen Giardia
We behandelen Giardia met een driedaagse kuur Fenbendazol (Panacur®). Mocht uw hond na deze kuur nog steeds last houden van hardnekkige en terugkerende infecties, dan zetten we de behandeling voort met Metronidazol. Heeft u nog meer huisdieren? Dan raden we aan die ook te laten behandelen om herbesmetting zo veel mogelijk te voorkomen. 2 weken na de behandeling onderzoeken we weer de ontlasting van uw hond. Mocht de hond symptomen blijven houden, dan zoeken we verder naar andere mogelijke oorzaken.
Hoe voorkomt u Giardia bij uw hond?
Giardia volledig voorkomen is erg lastig, omdat u de hygiëne op straat niet kunt beïnvloeden. In en rondom uw huis kunt u maatregelen nemen om de kans op infectie aanzienlijk te verkleinen. Goede hygiëne is cruciaal. Schoon drinkwater en het regelmatig opruimen en schoonmaken van de ontlasting van uw huisdieren is van belang. Was uw hond regelmatig met hondenshampoo. Was eventuele hondenbedjes regelmatig op 60 graden Celsius. Voor het ontsmetten van de ruimte in huis raden we aan chloor of quaternaire ammoniumzouten te gebruiken. Deze middelen doden de Giardia cysten. Gebruik deze middelen na het schoonmaken van de ruimte met water en zeep.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken bij De Klomp Dierenartsen? Neem dan contact met ons op.
Bel vestiging Veenendaal Bel vestiging Ede Bel vestiging Elst