Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme (Borreliose)

Dat het verstandig is uw hond en kat preventief te behandelen tegen teken weet iedereen, maar waarom we dit doen en waarom dit verstandig is, is niet altijd even duidelijk.

Teken kunnen vervelend zijn, soms pijn doen en ziektes overdragen. De bekendste door teken overgedragen ziekte  is de ziekte van Lyme (Borreliose).

Besmetting
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie (spirocheet) genaamd Borrelia burgdorferi. In Nederland wordt deze bacterie overgedragen door teken en kan bij zowel mensen als honden klachten veroorzaken. Bij onderzoek is gebleken dat ongeveer 20% van alle teken besmet is met Borrelia en op piekmomenten zelfs nog hoger. Vooral rondom de Veluwe is het percentage hoog.

Verder is ook bekend dat de overdracht van de bacterie pas 24 uur na vasthechting van de teek plaatsvindt. Vroegtijdig verwijderen helpt dus de ziekte te voorkomen.

Symptomen bij honden
Bij mensen is de ziekte van Lyme berucht: zo’n 90% van de mensen wordt ziek na besmetting en de klachten kunnen heel mild, maar ook heel heftig verlopen (hartproblemen, neurologische klachten, nierproblemen, koorts, gewrichtsklachten). Bij honden is dit gelukkig een heel stuk minder. Honden kunnen wel ziek worden, maar in veel lagere percentages, zo’n 5-10% wordt ziek na besmetting. Klachten kunnen bestaan uit:

  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Minder eetlust
  • Gewrichtspijn/kreupelheid
  • (en zelden) nierproblemen

Zonder behandeling kunnen de klachten chronisch worden.

Diagnose en behandeling
Het vaststellen van de diagnose ziekte van Lyme is heel lastig. De symptomen zoals hierboven beschreven zijn aspecifiek en lang niet alle honden worden ziek. Daarnaast kunnen ze kort na besmetting ziek worden, maar ook nog jaren later klachten krijgen. In het bloed kan gekeken worden of de hond in aanraking is gekomen met Borrelia door op antilichamen te testen. De eerste 3-5 weken is dit echter nog niet mogelijk (omdat er dan nog geen antilichamen gevormd zijn) en daarnaast zijn er ook honden die positief testen, maar nooit symptomen hebben gehad! Gelukkig is de ziekte goed te behandelen met antibiotica. Dit kan eventueel voorgeschreven worden wanneer de hond sterk verdacht wordt van Lyme op basis van de geschiedenis, symptomen en bloedonderzoek. Dit is echter zelden nodig.

Vaccinatie
In Nederland is een vaccin op de markt met een preventieve werking. Er is echter nog heel weinig bekend over waarom Borrelia de ene keer wel en de andere keer geen klachten geeft bij honden. Er wordt gedacht aan een combinatie van ziektes, maar ook dat de afweer van de hond mogelijk de grootste rol bij het ziekteproces speelt. Vaccinatie zou in dat geval geen goed doen. Wij adviseren dan ook geen vaccinatie tegen de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme bij katten
Ook katten testen wel eens positief op Borrelia. Er is echter helemaal niets bekend over eventuele ziekteverschijnselen van Borrelia bij katten. Wel weten we dat andere door teken overgedragen kiemen wel ziekte kunnen veroorzaken (o.a. Anaplasmose). Tekenbestrijding is bij katten dan ook zeker relevant.

Preventie

Het voorkomen van teken is eigenlijk het belangrijkst uit het hele bovenstaande verhaal. De symptomen zijn aspecifiek, de diagnose is lastig, dus voorkomen is zeker beter dan genezen!

 

Stappen die u kunt ondernemen om ziekte van Lyme te voorkomen zijn:

  • Gebruik tekenwerende/tekendodende middelen, zoals Advantix®, Seresto® en Bravecto®
  • Controleer uw hond dagelijks op teken en verwijder deze
  • Laat uw hond niet uit in gebieden waarin veel teken zitten, zeker in het hoogseizoen
  • (Vaccinatie)
© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap